Estalviar electricitat a casa teva: consells bàsics

Estalviar electricitat a casa

Estàs cansat de les pujades en la tarifa de la llum? Vols trobar la manera d’estalviar el màxim possible en el teu consum per reduir la factura a final de mes? Doncs endinsa’t en el nostre post d’avui.

Després de força temps de silenci a la xarxa (hem estat molt i molt enfeinats,…!) tornem a la càrrega amb uns consells bàsics que t’ajudaran a estalviar electricitat a casa teva. Alguns dels consells són de sentit comú i molts formen part ja de la saviesa popular, però potser t’endús alguna sorpresa amb recomanacions que no t’havies plantejat i que són molt fàcils de posar en pràctica.

Estalviar-electricitatConsells pràctics i fàcils d’aplicar per estalviar electricitat

La climatització és la despesa elèctrica més important d’una llar. En segona posició trobem els electrodomèstics i aparells elèctrics, i per últim, la il·luminació.

Dit això, aquí tens el llistat perquè el posis en pràctica quan abans millor:

Climatització

 1. Ventilar la casa 10 minuts és suficient: a l’estiu fes-ho a les hores més fresques del dia, ja sigui a la nit o primera hora del matí, i a l’hivern fes-ho al migdia quan les temperatures són més altes.
 2. Tingues un bon aïllament tèrmic: abaixa persianes i tendals o cortines per evitar el sol directe a l’estiu i per mantenir l’escalfor a l’hivern. Disposar també d’un bon aïllament al sostre, parets i portes i finestres és important.
 3. Utilitza la calefacció i l’aire condicionat només quan ets a casa i a una temperatura raonable. Entre 19° i 21°C de dia i 17°C de nit per la calefacció a l’hivern i entre 24° i 26°C graus per l’aire condicionat a l’estiu.

Electrodomèstics i aparells elèctrics

 1. Rentaplats i rentadora: Engega’ls quan la càrrega estigui complerta o fes servir programes de mitja càrrega.
 2. Assecadora: redueix el màxim possible el seu ús.
 3. Frigorífic: és un dels electrodomèstics que més consumeix ja que està en funcionament les 24 hores del dia. Deixa refredar els aliments cuinats a temperatura ambient abans d’introduir-los. La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre 3° i 5°C i no convé tenir el congelador a menys de -18° Recorda obrir-la l’estrictament necessari.
 4. Microones i forn: evita descongelar els aliments al microones o el forn. És recomanable ser previsor i descongelar els aliments al frigorífic amb un dia d’antelació. Evita obrir la porta del forn durant la cocció ja que s’escapa un 20% de la calor generada. Mira d’escalfar varis aliments al mateix temps.
 5. Vitroceràmica: cuina posant la tapa, ja que s’arriba més ràpidament a la temperatura desitjada. Utilitza olles del mateix diàmetre o superior al de l’emissor de calor, per evitar així pèrdues d’energia innecessàries.
 6. Aparells elèctrics: no deixis els aparells en Standby. Si es deixen els aparells en aquest estat, continuen gastant energia encara que estiguin apagats: el televisor, el carregador de mòbil, ordinador, impressora, mòdem,…). Potser de totes les mesures és la que fa més mandra, ja que és molt més fàcil apagar el televisor amb un sol clic des del comandament, per exemple. Un opció fàcil i còmode seria tenir endollats els aparells en regletes i d’aquesta manera poder-los apagar clicant un sol botó.

Il·luminació

 1. Aprofita la llum natural: pintar sostres i parets de colors clars són mesures que contribueixen a aprofitar la llum natural. Situa les zones de treball o estudi a prop d’entrades de llum natural.
 2. Utilitza bombetes de baix consum i amb tecnologia led: són més cares però consumeixen 5 vegades menys i duren 10 vegades més.
 3. Apaga el llum quan surtis d’una estança: aquesta és la lluita constant a una llar, sobretot quan es tenen criatures!

A l’hora d’invertir en nous equips per casa, ja siguin de climatització com altres electrodomèstics, és molt important que escullis els sistemes més eficients, marcats amb l’etiqueta energètica A / A++ /A+++. Potser en un primer moment surten més cars, però és una inversió que amortitzaràs en poc temps.

estalviar-energiaCom Estalviar electricitat en la tarifa de la llum

 • Si entres a comparadorofertasenergia.cnmc.es podràs valorar quina comercialitzadora d’energia et fa ofertes més bones. No és obligatori contractar serveis de manteniment ni contractar un preu fix en el subministrament de l’electricitat.
 • Si baixes la potència contractada pots estalviar força diners: per cada Kw que rebaixis pots estalviar més de 50€/any. Cal fer la gestió amb un professional lampista i avisar la companyia elèctrica perquè un tècnic certifiqui i segelli l’ICP. Abans de procedir a la reducció de la potència és important assessorar-se bé amb un tècnic qualificat (has de poder utilitzar alhora els aparells que necessitis).
 • Discriminació horària: si contractes aquesta modalitat pots aconseguir fins un 57% d’estalvi en el període de tarifa reduïda. Ara bé, s’ha d’estudiar bé el cas personal perquè en detriment, la tarifa de l’electricitat en hores punta pateix un increment del 20%. Aquesta opció surt a compte si el 30% del consum se situa en hores de tarifa reduïda, i això acostuma a passar en un 97% de les llars. A l’hivern, les hores de tarifa reduïda són de les 22h a les 12h, i a l’estiu de les 23 a les 13h.

Has trobat útils les nostres recomanacions? Tens algun altre truc que apliques a casa teva? Segur que n’hi ha molts més! Anima’t i comenta!

I recorda: les petites accions contribueixen a fer d’aquest preciós món un lloc més sostenible pels nostres fills.

 

1 comentari

21 octubre, 2016 a 12:06

Es tndra en comte.

Escriu un Comentari

Es requereixen camps amb *